"Het moeilijkste van het hele proces is wachten," vertellen Stefan Duinkerke en Lino de Jong met een glimlach. Geïnspireerd door thuisbrouwers in de Amerikaanse staat Texas hebben ze een thuisbrouwerij opgezet in de Terneuzense wijk Othene. Voor vrienden, die mogen het zelfgebrouwen bier komen keuren: "Barbecue aan, biertje maken, biertje drinken", zoals ze zelf zeggen. Ze noemen zichzelf Brouwerij Othene, maar zijn geen commercieel bedrijf.
"We maken bijna alles, behalve pils", beweren de heren, "we hebben zelfs een keer per ongeluk een alcoholvrij biertje gebrouwen, maar dat hebben we er niet bijverteld toen onze vrienden kwamen proeven." Bij Stefan wakkerde het vuurtje aan toen hij op bezoek was bij een collega in Texas. "Heel veel mensen doen het daar zelf," vertelt hij. Lino: "Ik ben geen biermaker, maar met name een drinker. Daarom ben ik erbij gekomen. We vinden zelf dat we goede biertjes kunnen brouwen." In ieder geval hebben ze er veel plezier en lol in.
Hoe gaat het thuis brouwen van bier in zijn werk? Voor welke uitdagingen kom je te staan? Luister hier naar het gesprek:
Door: Tineke Kerste