
Vlaamse en Nederlandse bestuurders hebben tijdens de landentop in Gent het belang onderstreept van een railverbinding tussen Gent en Terneuzen voor personen- en goederenvervoer. In de slotverklaring van de Vlaams-Nederlandse top in Gent staat de 'Rail Gent-Terneuzen' expliciet vernoemd. "Die nadrukkelijke vernoeming geeft aan hoeveel belang beide landen aan de treinverbinding hechten", aldus woordvoerder Johan Bresseleers van de Zeeuws-Gentse haven North Sea Port.
De Nederlandse en Belgische overheden en de Europese Unie investeren al langer samen in het project. Nederland investeert geld vanuit het Nationaal Groeifonds en 'Wind in de Zeilen', het compensatiepakket voor de gemiste marinierskazerne. België betaalt uit het Meerjareninvesteringsplan (MIP) 2023-2032 en het Strategisch Meerjareninvesteringsplan (SMIP). Ook de Europese Unie heeft al miljoenen euro's subsidie gegeven om de komst van het spoor te onderzoeken.
Goederen én personenvervoer
In de slotverklaring van beide landen staat dat een railverbinding tussen Gent en Terneuzen zowel gaat over een goederenspoor als over personenvervoer. Een sneller rechtstreeks goederenspoor is al jarenlang een wens van de provincie Zeeland. Daarmee kunnen werknemers vanuit de regio Gent makkelijker in Zeeuws-Vlaanderen komen wonen en werken, met een rechtstreekse treinverbinding die hen snel naar Gent brengt.
Al eerder hebben zowel Nederland als Vlaanderen hun steun betuigd aan de treinverbinding, maar de vermelding in de slotverklaring van de landentop dinsdag in Gent is volgens NSP-woordvoerder Bresseleers geen inhoudsloze herhaling van zetten. "De financiering van het project is afgerond. Nu wordt bekeken wat er effectief moet gaan gebeuren om het project ook echt uit te voeren. Dan is het belangrijk dat de verbinding telkens weer benoemd wordt in verdragen en overeenkomsten, en dat het niet naar de achtergrond verdwijnt."
Vlaanderen en Nederland ontmoeten elkaar globaal iedere twee jaar voor een landentop, om de onderlinge verhoudingen tussen de twee buurlanden goed te houden. Premier Schoof zou gisteren in Gent zijn Vlaamse collega Matthias Diependaele ontmoeten, waarbij ze een aantal afspraken formeel zouden bekrachtigen. Maar premier Schoof moest op het laatste moment verstek laten gaan, vanwege het Kamerdebat over koninklijke onderscheidingen. Hij werd in Gent vervangen door minister Sophie Hermans, die sowieso al bij de top aanwezig zou zijn.
Naast de treinverbinding tussen Gent en Terneuzen, schrijven de twee landen in het slotakkoord ook over de verdieping van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Die is nodig om Gent bereikbaarder te maken voor grotere schepen. De bouw van de grotere zeesluis in Terneuzen was dus nog maar het begin van de betere nautische toegang tot Gent.
Op de agenda blijven staan
Volgens Bresseleers hoeven de inwoners van de Kanaalzone zich geen zorgen te maken dat het kanaal over de volle lengte breder of dieper gemaakt moet worden. "Dat is ook onbetaalbaar. Maar op sommige plekken moet wel wat gebeuren. We zijn blij dat in het slotakkoord zwart-op-wit staat vermeld dat de toegankelijkheid de komende jaren wordt besproken in de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie. Ook hier is het een kwestie van dat het kanaal op de agenda blijft staan."
Dit is een artikel in samenwerking met Omroep Zeeland.
Door: Rens Schuit