Tussen het as en de verkoolde bomen herrijzen nu nieuwe boompjes in Clingse bos

Geplaatst: 5 april 2025 om 11:03

Gewapend met een schep, een stengel en een snoeischaar ging een handvol vrijwilligers vanmorgen aan de slag in het Clingse bos. Daar waar twee weken geleden een verwoestende brand een groot deel van het bos in de as legde, herrijzen nu nieuwe, jonge boompjes.

Het zit ecoloog en natuurbeheerder Alex Wieland van Het Zeeuwse Landschap nog hoog, de brand van eind vorige maand. "Het is emotie. Er waren toen ook heel veel brandweerlieden, veel rook en vlammen", vertelt hij. "Ik ben er de hele nacht bij gebleven en de dagen erna was ik er ook erg van ontdaan. Ik maakte me grote zorgen om de dieren, ik was bang dat er toch een heleboel gesneuveld zouden zijn."

Maar dat blijkt mee te vallen. Verspreid over het gebied zijn hier en daar wat konijnenholen te vinden, die vers uitgegraven zijn. "Die zijn tijdens de brand de grond in gegaan en die huppelen nu weer vrolijk rond." En ook de zeldzame rode bosmier en de oude eikenstoven hebben de brand overleefd. "Het wordt dus weer langzaam groen hier."

Het blijft een droevig gezicht: honderden verkoolde bomen en as op de grond. De geur van de brand is minder penetrant dan de dagen na de vlammenzee, maar nog altijd aanwezig. Toch heeft Wieland er vertrouwen in dat het groen snel weer terugkomt. "De brand zat vooral in de loof, de grond is eigenlijk nauwelijks aangetast." Met zijn voet veegt hij een paar centimeter as weg. "Kijk, hier zie je dat het gewoon weer normale, vruchtbare grond is."

In die vruchtbare grond worden vandaag de laatste honderd nieuwe boompjes geplant. "In totaal hebben we met vrijwilligers 850 bomen geplant. Het zijn een tiental verschillende inheemse soorten. Zoveel verschillende soorten hadden we eerst niet", zegt de ecoloog. "Dus wat dat betreft zal het er hier over een aantal jaren een stuk diverser uitzien."

En al dat verschroeide hout heeft nog een ander voordeel: er komen andere dieren op af. "Er zijn een aantal diersoorten en paddenstoelen die afhankelijk zijn van verbrand hout. We willen nu gaan onderzoeken of die hier dan ook komen."

Onderzoeksgebied
Het Clingse bos is van een ecologische ramp veranderd in een onderzoeksgebied van Het Zeeuwse Landschap. "We willen van onze nood een deugd gaan maken om te zien wat we hiervan kunnen leren. Bijvoorbeeld hoe verbrande bosbodems zich ontwikkelen, hoe het gaat met de vegetatie en met de dieren."

In de tussentijd zullen de jonge boompjes uitgroeien tot een volwaardig bos. De kokers die er nu nog omheen zitten, ter bescherming tegen de konijnen, zijn biologisch afbreekbaar en zullen na verloop van tijd verdwijnen. Maar voordat er écht weer een volwaardig bos te zien is, dat kan nog wel tientallen jaren duren.

Dit is een artikel in samenwerking moet Omroep Zeeland.

Door: Rens Schuit

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Country & Western. Johan de Jong dinsdag 08 april '25 • 20:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme dinsdag 08 april '25 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme dinsdag 08 april '25 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 08 april '25 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 08 april '25 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 08 april '25 • 11:00 uur
Bekijk meer