U weet het misschien niet, maar veel uien uit Zeeuws-Vlaanderen zijn van topniveau. De broers Mickael en Roy de Nijs uit Walsoorden zijn voorlopers op het gebied van het bemesten en irrigeren. Samen met hun ouders zijn de broers werkzaam bij het akkerbouwbedrijf dat de familienaam draagt. De aardappelen en uien die Maatschap De Nijs teelt, worden dankzij de moderne aanpak van de broers het beste mogelijke eindproduct: “We zagen vorig jaar bij een collega hele mooie uien. Toen hebben we besloten om het over een andere boeg te gooien en dezelfde methode te gaan hanteren.”
Bij deze methode wordt de bemesting bepaald door een computer en ook het water dat het akkerland voorziet van de nodige bouwstoffen wordt druppel voor druppel in de gaten gehouden door speciale ‘druppelslagen’. De broers legden deze slangen aan op 16,7 hectare en zijn erg tevreden over de precisie die dit levert: “Naast de kwaliteit van de uien hebben we nu ook geen last gehad van de bonenvlieg. Daar hadden we in het verleden veel last van, en zagen vorig jaar bij onze collega dat dit kon helpen, dat is nu dus ook gebleken”, vertelt een tevreden telg van de agrarische familie De Nijs.
"We kunnen met een beetje lassen en slijpen een heel eind komen.”
Goede verhalen uit de buurt
Bij de grondige aanpak van het akkerland in Walsoorden maakt Mickael veel gebruik van de ervaring die worden gedeeld door collega’s: “We kijken video’s van anderen en zien daar met welke producten ze werken.” Vervolgens steken de broers de handen uit de mouwen om hetzelfde resultaat te behalen: “We kunnen met een beetje lassen en slijpen een heel eind komen.” Daarbij wordt gretig gebruik gemaakt van de ervaringen van anderen: “We hoorden goede verhalen van mensen uit de buurt over een bepaald soort druppelslang. Door die tips hebben we daar voor gekozen en zijn nu zelf uiteraard ook heel tevreden.”
Kennis van zaken
Toch wordt in Walsoorden niet zomaar alles overgenomen. De eigen kennis van zaken hakt daarbij vaak de knoop door: “We hoorden van collega’s ook wel dat we door de vele regen geen druppelslangen nodig zouden hebben. Daar ben ik het niet mee eens”, zegt Mickael. “Door de slangen kunnen we nauwkeurig de bemesting uitvoeren. Alles wat door de slang gaat, komt precies bij de wortels terecht.”
Door: Johnny Willeboordse