Bij het Mauritshof in IJzendijke wordt vrijdag een vertelavond georganiseerd door Museum het Bolwerk over de 80-jarige oorlog. Het museum toont hoe de bewoners van de Zeeuws-Vlaamse grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Annie de Lijzer van het museum hoopt hiermee meer kennis over te brengen: “Deze periode heeft onze streek gevormd.”
Tijdens de vertelavond worden de bezoekers meegenomen op een reis door de geschiedenis, waarbij één verhaal de basis vormt: “Het is gebaseerd op een Zeeuws-Vlaams volksverhaal”, vertelt Frans Brouwers. “Het is geen verhaal dat ik voorlees uit een boekje, ik heb er echt mijn eigen verhaal van gemaakt.” Ook komen tijdens de avond enkele muzikanten voorbij die zeemansliedjes spelen en is er een rol weggelegd voor de stadsomroeper van Philippine.
Zeeuws-Vlaanderen
De periode tussen 1568 en 1648 heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormen van Zeeuws-Vlaanderen. Toch is er bij de inwoners van deze regio nog te weinig bekend van deze tijd: “Zeeuws-Vlaanderen zag er voor die tijd nog heel anders uit”, aldus De Lijzer. Naast het feit dat deze periode letterlijk de vorm van Zeeuws-Vlaanderen heeft bepaald, lagen er ook cruciale rollen weggelegd voor enkele steden: “Hulst en Philippine waren hele belangrijke plekken in de 80-jarige oorlog.”
Herkennen
Al met al een avond waar inwoners van Zeeuws-Vlaanderen veel zullen herkennen: “Het verhaal van de 80-jarige oorlog begint bij het Romeinse castellum in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog.” Het is de derde keer dat Museum het Bolwerk uit IJzendijke een vertelavond organiseert.
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV