De 36 Zeeuws-Vlamingen die omkwamen bij de strijd in Nieuw-Guinea en Nederlands Indië worden al jaren herdacht bij het Indië-monument aan de Koninginnelaan in Terneuzen. Muziek, toespraken, kransleggingen en een bijeenkomst in de nabijgelegen kerk. Zo ging het jarenlang maar het wordt minder en minder. Er zijn amper nog strijdmakkers over.
Koos Schrier is al lang bij de jaarlijkse herdenking betrokken maar ze denkt dat 2024 toch een keerpunt zal worden. "In deze opzet, wordt dit de laatste keer", zegt ze met spijt. We begonnen ooit met een lijst met driehonderd namen, ik denk dat het er nu nog een stuk of tien zijn."
Oud
Er zal wel iets overblijven, alleen niet langer zo groots opgezet. Voor het bestuur van de stichting Oost-Indië monument dat nog maar uit drie leden bestaat, is het amper nog te doen. "Echte Indiëveteranen zijn er niet meer", zegt Schrier. "Er zijn nog wel mensen die in Nieuw-Guinea hebben gezeten. Maar de mensen zijn al zo oud geworden. Voorheen liepen we van de kerk naar de herdenkingsplek, dat gaat gewoon niet meer. Daarom blijven we nu bij het monument."
"Een bijeenkomst, zoals ze het willen gaan noemen, klinkt veel te vrijblijvend" - Brigadegeneraal b.d. Willy Verschraegen
Brigadegeneraal buiten dienst en historicus Willy Verschraegen pleitte in zijn toespraak voor voortzetting. "Het moet in ieder geval een herdenking blijven heten", vindt de Koewachtenaar. "Een bijeenkomst, zoals ze het willen gaan noemen, klinkt veel te vrijblijvend. Het moet herdacht blijven worden. Betrek de jongere veteranen erbij", oppert hij.
Juist dat heeft stichtingsecretaris Schrier herhaaldelijk geprobeerd. Zonder veel resultaat. "De jonge veteranen hebben nog gewoon werk. Die kunnen niet", heeft ze ervaren.
Door: Guido van der Heijden