Raadslid Peter de Kraker (D66) trekt het verlenen van een vergunning voor de realisatie van een distributiecentrum aan de Westkade in Sas van Gent in twijfel. De bodemverontreiniging die is geconstateerd op dit terrein zou de bouw moeten uitstellen, maar volgens De Kraker is het verlenen van de vergunning een tegenstrijdige actie van de gemeente. Hij vraagt daarom opheldering.
De gemeente Terneuzen besloot op 13 december een omgevingsvergunning toe te kennen voor het realiseren van een distributiecentrum op locatie Westkade 22 en 22a in Sas van Gent. Een opvallende beslissing volgens raadslid Peter de Kraker: “Ter plaatse van het bouwwerk is ernstige bodemverontreiniging geconstateerd. De omgevingsvergunning zal daardoor normaal gesproken niet eerder in werking treden dan het moment waarop voldaan is aan een aantal voorwaarden.” Deze voorwaarden heeft De kraker uiteraard bij de hand: “Het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland moet vaststellen dat er geen sprake is van ernstige bodemverontreiniging waarvan spoedige sanering noodzakelijk is. Mocht dit wel het geval zijn, moet er een saneringsplan worden opgesteld waarmee zij akkoord zijn.”
Verkeerde volgorde
Dit betekent in de ogen van De Kraker dat er niet gebouwd mag worden totdat er aan deze voorwaarden is voldaan. Zijn verbazing was dan ook groot toen hij het Gemeenteblad van 20 december las: “Daarin staat dat het indienen van een bezwaarschrift de werking van een vergunning niet schorst. Dat vind ik een verkeerde volgorde.” Volgens de politicus had het probleem eerst opgelost moeten worden, voordat er een vergunning werd verleend. Hij vraagt zich af of de gemeente nu nog wel iets te zeggen heeft over de werkzaamheden: “Wat kan de gemeente Terneuzen nog ondernemen tegen de bouw van het distributiecentrum als de initiatiefnemer niet voldoet aan de voorwaarden?”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV