Vijf gele hijskranen zijn opgetrommeld om een deel van de nieuwe watertransportleiding bij de Braakman op te tillen. Vervolgens wordt hij voorzichtig onder de grond geplaats. Daar zal hij voor de komende honderd jaar blijven. Daarmee is West-Zeeuws-Vlaanderen voorzien van een nieuwe drinkwatersnelweg.
De huidige watertransportleiding in de polder van Philippine is aan vervanging toe. Hij is verouderd en op sommige plaatsen lek. De oude pvc-leiding stamt uit de jaren zestig. De nieuwe is van staal en heeft een doorsnede van zestig centimeter. "Dat is een stuk groter dan de oude", legt Liane Stork, gebiedsverantwoordelijke van Evides, uit. "Dat is nodig met het oog op het groeiende toerisme in West-Zeeuws-Vlaanderen. Zo kunnen we voor genoeg drinkwater zorgen."
Gestuurde boringen
Bij de productielocatie van Evides in de polder wordt drinkwater gemaakt voor heel Zeeuws-Vlaanderen. Het water komt uit de Biesbosch. De watertransportleiding die nu wordt vervangen gaat alleen naar het westen. Het is een stuk van meer dan 4 kilometer aan leiding. Op sommige plekken wordt hij ingegraven, maar op vier locaties vinden er ook zogenoemde gestuurde boringen plaats.
Tuinslang
Voor die boringen is Egbert Nieuwdorp als projectleider verantwoordelijk. "De stalen leidingen worden aan elkaar gelast. Daardoor lijkt het op een soort tuinslang en kan hij toch makkelijker bewegen", legt hij uit. Dat is nodig ook, want de leidingen moeten met een bocht de grond in. De hijskranen tillen de leiding op en dan gaat hij centimeter voor centimeter de grond in. "Met dit stuk van 700 meter, zijn we toch wel vijf uur bezig."
Lekkages
De watertransportleiding is belangrijk voor West-Zeeuws-Vlaanderen. In november nog zorgde een lek ervoor dat het hele gebied zonder drinkwater zat. De storing duurde uiteindelijk maar een uur, maar er gold vervolgens 48 uur een kookadvies. Wilde je het drinkwater gebruiken, moest het eerst worden gekookt. Volgens Stork komt zoiets niet meer voor met de nieuwe leiding. "Dat was een misser, dat kan altijd gebeuren. Maar met deze nieuwe leiding verklein je de kans op lekkages nog meer."
Dit is een bericht in samenwerking met Omroep Zeeland