Er moet meer duidelijkheid komen over het beleid binnen de jeugdzorg. Dat zegt wethouder Sonja Suij naar aanleiding van de hoge jeugdzorgcijfers binnen de gemeente ten opzichte van het landelijke gemiddelde. “Het open einde beleid van de jeugdzorg moet afgebakend worden. Dan wordt duidelijk wat er onder jeugdzorg valt, en wat niet.”
Terneuzen staat voor het derde jaar op rij in de landelijke top-3 als het gaat om jeugdzorg. Toch verzekert wethouder Suij dat het niet ligt aan de inzet: “We zien dat het heel lang duurt voordat onze inzet op preventie z’n werk gaat doen. Toch hebben we inmiddels wel veel inzicht gekregen in de problemen.” Dit richt zich met name op de situatie binnen het gezin: “Problemen bij jongeren in Terneuzen komen vaak voort uit problemen binnen het gezin. Ook zien we een duidelijke relatie tussen schulden en jeugdzorg.”
Kind van de rekening
In de praktijk merkt Suij nog veel ruimte voor verbetering: “Ouders willen vaak geen hulp accepteren. Zo komen kinderen in de problemen door factoren waar ze zelf geen invloed op hebben. Daardoor wordt het kind letterlijk het kind van de rekening. En die rekening gaat uiteindelijk naar de gemeente.” Een bredere aanpak kan hier wellicht bij helpen: “Er zijn wijken waar relatief veel gezinnen met schulden zijn, waar we ook relatief veel jeugdzorg zien. Als we op wijkniveau gaan kijken, dan kan je met een generieke maatregel een buurt echt helpen.”
Samenwerking
Tekorten op de arbeidsmarkt spelen de gemeente ook parten: “Wij hadden twee praktijkondersteuners bij de huisartsen, maar na het wegvallen van één van de twee, blijkt het opvullen van deze positie moeilijk.” Daar ziet Suij direct de gevolgen van: “Het leidt ertoe dat er minder verwijzingen zijn naar de zwaardere jeugdzorg.“ Toch ligt er volgens de wethouder veel kracht in samenwerking: “Huisartsen, scholen en sportverenigingen kunnen heel veel betekenen bij het vroeg signaleren van problemen.”
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV