Ronald Roelands van speeltuin Oranjekwartier is tevreden over het afgelopen zomerseizoen. Er kwamen zo’n 26.000 bezoekers, het weer zat mee en ook de afsluitende Halloween-optocht was een groot succes. Toch kijkt beheerder Roelands niet al te rooskleurig naar de toekomst: “De overheid kan niet overweg met beheerde speeltuinen.”
Ronald Roelands heeft al jaren een niet al te warme relatie met de gemeente Terneuzen. Lange tijd heeft hij gedacht dat deze stroeve ‘samenwerking’ alleen bij hem leefde. Daar is dit jaar verandering in gekomen: “Ik ben er achter gekomen dat het overal speelt. Het is een landelijk probleem waar inmiddels zelfs kamervragen over zijn gesteld.” De landelijke politiek is volgens Roelands wakker geworden nadat bekend werd dat veel beheerde speeltuinen zijn verdwenen: “Meer dan de helft is al verdwenen en de komende vijf jaar zal nog eens 27% dicht gaan. Ze proberen nu landelijke regelgeving te maken zodat gemeenten iets moeten doen met de beheerde speeltuinen.”
Identiteitscrisis
Deze regelgeving is nog omdat het momenteel niet duidelijk is wat de rechten en plichten zijn voor beheerde speeltuinen: “Er is een beetje een identiteitscrisis gaande onder beheerde speeltuinen”, vertelt Roelands. “We zijn eigenlijk geen bedrijf, en vallen ook niet onder de gemeente. We hangen er een beetje tussen.” Dit kan in de praktijk leiden tot financiële problemen: “In de coronaperiode was er voor iedereen steun, maar voor speeltuinen niet. Als je dan één van de grootste speeltuinen van Zeeland bent, is dat lastig.” Ze hebben namelijk wel te maken met gemeentelijke restricties: “Wij willen graag reclame in onze speeltuin, maar dat mogen we niet. Hetzelfde geldt voor horeca. Dat is niet alleen een probleem tussen ons en de gemeente Terneuzen, dat is landelijk.”
Door: Leen Oele en Johnny Willeboordse - GO-RTV